Krčić puno vode – nenadano tuširanje!

Kišovito proljeće ove godine omogućilo je bujanje rijeka, a rijeke su bile prepune vode još u lipnju. Pogledajte kako mi je bilo na Krčiću!

Podno velebne Dinare vrelo je Krčića. Krčić nije stalnoga toka, već ovisi o dotoku vode koja se nakuplja u planinskom masivu. Iz tog razloga cijeli tok Krčića potpuno presušuje najčešće već sredinom lipnja. Unatoč tome, Krčić je izuzetno zanimljiva tekućica.

Dok u njemu ima vode, to je prekrasna planinska rječica koja se ruši preko mnoštva slapova i brzaca. Lako je dostupna za obilazak obzirom da većim dijelom uz tok rijeke vodi stara makadamska cesta prelazeći preko starih zidanih kamenih mostova čas na jednu, čas na drugu stranu rijeke. Krčić je bio od iznimne važnosti za mlinarsku tradiciju poddinarskog kraja, zato su na njemu brojni ostaci negdašnjih mlinica.

Baš kako započinje svoj tok u slikovitom okruženju ogoljelih padina Dinare, Krčić i završava svoj tok u ništa manje atraktivnom ambijentu. Završetak Krčića obilježen je golemom dvadesetak metara visokom sedrenom barijerom slapa Topoljskog buka preko kojeg se rječica ruši u izvor Krke nedaleko od Knina. Kada presuši Krčić i slap ostaje suh, ali samo do prvih snažnijih jesenskih kiša, kada se niz slap ruši čitava silina vode.

 

Podijelite ovaj post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *